Pessink, Jo

Morenen, 1986

Morenen

Jo Pessink maakte naar aanleiding van de bouw van het nieuwe stadskantoor in 1986 een kunstwerk dat bestaat uit stalen platen in de bestrating met daarop 12 tekstfragmenten: een verwijzing naar de vele drukkers die vroeger in dit gebied werkzaam waren.

Lees meer

De titel 'Morenen' verwijst naar door gletsjers meegevoerd steengruis dat aan de voet van een berg terecht komt. Dit werk dat uit 12 delen bestaat, ligt ook (als gletsjergruis) in en rond het gebouw. De platen bevatten stukken tekst en herinneren daarmee aan het feit dat dit gebied een gebied van drukkers was en Deventer nog steeds een stad van drukkers en boeken is.
De tekstdelen komen uit allerlei bronnen, onder meer uit de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen, uit een briefkaart van Etty Hillesum, uit ‘Haber’, het weekblad van de Turkse gemeenschap en uit een VN voedselrapport over Ethiopië. Jo Pessink omschreef zijn werk als ‘scherven in de tijd’.

Over de kunstenaar
Deventer kunstenaar Jo Pessink studeerde net na de oorlog in Arnhem. Naast autoom werk, hij was vooral bekend als lithograaf,  heeft hij ook veel monumentale opdrachten in de openbare ruimte  uitgevoerd.  Hij ontving in 1958 de Geraert ter Borchprijs van de provincie Overijssel en in 1959 de Gulden Adelaar van de gemeente Deventer. Jo Pessink was van 1963 tot 1989 docent aan de AKI in Enschede.

 

In de buurt