Atelier Veldwerk (Rudy J. Luijters en Onno Dirker; 2003 - ) VERDWENEN

Marilandica, 2017

Marilandica

Dit tijdelijke kunstwerk van Atelier Veldwerk is een eerbetoon aan de 200 jaar oude, monumentale populier die als enige boom op de nieuw gecreƫerde landtong mocht blijven staan, na de aanleg van een nevengeul in het kader van Ruimte voor de Rivier. Het kunstwerk werd gemaakt voor de eerste editie van de IJsselbiƫnnale in 2017.

Lees meer

Op de landtong tegenover de Deventer binnenstad, bij de wijk de Worp, staat een grote populier. Onderzoek leerde dat het om de oudste Populus Canadensis ‘Marilandica’ in Nederland gaat: ‘de reus van de Worp’. Atelier Veldwerk stelt deze Canadese peppel, die waarschijnlijk in 1822 is geplant, centraal in hun voorstel voor de IJsselbiënnale in 2017.
Het ontwerp bestaat uit de markering van de omvang van de boomkroon. Om deze ‘krooncirkel’ wordt de valcirkel van de boom gevisualiseerd met de aanplant van een loot van de boom. Want de bijna tweehonderd jaar oude populier gaat onherroepelijk vallen, binnen afzienbare tijd.

Atelier Veldwerk maakt met dit poëtische werk de cyclus van groei, bloei, verval en nieuwe groei tot een permanente overdenking. Als een eerbetoon aan deze gigant die tweehonderd jaar lang zwijgzaam maar krachtig de talloze overstromingen én de ingrijpende herinrichting van het landschap heeft doorstaan. Hiermee wordt het bijna een rituele plek die uitnodigt het landschap te beleven.

De IJsselbiënnale is een internationale buitentenoonstelling waarin de impact van klimaatverandering op ons landschap centraal staat. De eerste editie vond plaats in 2017, naar aanleiding van de afronding van de werkzaamheden van het project Ruimte voor de Rivier. 

Over de kunstenaars
Sinds 2003 werken Rudy J. Luijters en Onno Dirker samen binnen Atelier Veldwerk aan opgave in de openbare ruimte en het landschap. De kern van het werk bestaat uit het inventariseren, analyseren en tonen van bestaande situaties waarbij impliciete kwaliteiten expliciet worden gemaakt binnen een nieuw gedefinieerde context. Dit kan leiden tot een breed spectrum van resultaten of ingrepen: het planten van een boom, het maken van een monument, het uitgeven van publicaties.

In de buurt