Szekeres, Karoly

Leo Halle, 2020

Leo Halle

Voor het stadion van Go Ahead Eagles (Kowet in de volksmond) staat een beeld van 'De Leeuw van Deventer', Leo Halle. Meer dan manshoog kijkt Leo vanaf zijn sokkel voor de ingang van de Adelaarshorst uit over de Hof van Colmschate, de straat waar hij jaren heeft gewoond. Het kunstwerk is een initiatief van de werkgroep 'Een beeld voor Leo' en is gemaakt door de kunstenaar Karoly Szekeres.

Lees meer

De Deventer kunstenaar Karoly Szekeres heeft een jonge Halle gebeeldhouwd, toen hij nog een groot deel van zijn imposante carrière voor zich had. Die carrière leidde tot zo’n 450 wedstrijden in het eerste, tot twee landskampioenschappen en tot zeventien ‘caps’ in het Nederlands elftal. Het beeld maakt duidelijk dat alles groot was aan Leo Halle: zijn faam en moed, zijn handen en zijn kwaliteiten als keeper. Voor zijn medespelers en zijn fans was hij echter een eenvoudige, joviale, goedmoedige man, een voetbalkameraad, een Go-Aheadman zonder pretenties.

Leo Halle was chauffeur bij de Coöperatie Ons Belang. En als hij in zijn vrachtwagen langs reed dan werd hij gegroet door schoolkinderen, straatjongens en alle andere fans van Kowet. Zoals Leo destijds publiek bezit geworden was, zo willen de leden van de werkgroep dat ook het beeld publiek bezit wordt. Daarom staat het bronzen beeld niet achter de voetbalmuur en het hek op het supportersplein, maar voor de poort in de publieke ruimte. Het beeld is van de buurt, van de gemeenschap, van de Deventenaren. Kinderen moeten jassen neer kunnen leggen op de sokkel om rond het beeld te gaan voetballen, precies zoals Dick Schneider en Adrie Steenbergen andere helden van de club, dat destijds deden.

Over de kunstenaar
Karoly Szekeres woont en werkt in Deventer. In zijn atelier maakt hij beeldhouwwerk op traditionele wijze. Er wordt uit hout gesneden, uit steen gehouwen, in was, klei en gips gemodelleerd, gegoten met gebruikmaking van gips, gietmortel of kunsthars. De werkzaamheden strekken zich uit van decoratief beeldhouwwerk, zoals kapitelen, consoles, tot en met figuratief beeldhouwwerk, zoals vrijstaande beelden, portretfiguren en reliëfs.

Over de totstandkoming
De totstandkoming van het beeld heeft enige voeten in aarde gehad. De werkgroep ‘Een Beeld voor Leo’ is zo’n vier jaar actief geweest om de financiën bijeen te brengen. Het heeft de werkgroep daarbij niet altijd meegezeten. Het was een stormachtige periode in de clubgeschiedenis: een desastreus voetbaljaar (2017-’18), een op twee minuten na gemiste promotie, ontslagen trainers, het stilleggen van de competitie in Coronatijd: voor veel mensen niet bepaald een tijd om eens genereus de portemonnee te trekken.

Toch is het benodigde bedrag bijeengebracht. Er zijn voetbalavonden georganiseerd, presentaties gehouden in bejaardentehuizen, voor Deventer Verhaal, voor de sponsoren van de club en het MKB in Deventer. Er waren acties tijdens wedstrijdavonden, de werkgroep stond op de Deventer boekenmarkt en tijdens de opendagen waren er verlotingen. Een aantal fondsen zijn aangeschreven en vele sponsoren hebben financieel of in nature aan de realisatie bijgedragen. Vele honderden supporters hebben een bijdrage overgemaakt of wisten de collectebus van de werkgroep te vinden. Met recht kan dan ook gezegd worden dat het de vele supporters zijn geweest die bijgedragen hebben aan de totstandkoming van het beeld: bedrijven en instellingen, fondsen, ondernemers en winkeliers en tal van fans die de actie sympathiek vinden en soms zelfs Leo nog hebben zien voetballen of trainen.

In de buurt