Szekeres, Karoly

Lente, 2007

Lente

Dit kunstwerk van de Deventer kunstenaar Karoly Szekeres is een gestileerde vrouwenfiguur met gespreide armen. De titel van het werk is ‘Lente’. Het werk staat bij het Psychiatrisch Centrum aan de Rielerenk.

Lees meer

De vrouw heeft haar armen uitgestrekt, alsof ze danst, zingt of balans zoekt. In combinatie met de titel ‘Lente’, waarin ook alles weer nieuw wordt, zou je het kunnen zien als het maken van een nieuwe start.

Achter het beeld staat het gedicht ‘maandagmoeder’. Hierin wordt verwezen naar de seizoenen als metafoor voor de wisselende gemoedstoestand van een moeder.

Mijn moeder is een maandagmoeder
soms werkt haar machine niet
Ik kan het zien als de dag begint,
met wat bestaat, maar je niet ziet.

Haar ogen kijken stil naar binnen
de was zal drogen in de wind.
Een tijd die even duren kan
omdat een regenbui begint.

Zo kan ze dan weer prachtig zingen
in een taal, die ze niet verstaat.
Dan wiegt ze even met haar heupen
voor ze verder met het strijken gaat.

Mijn moeder is een maandagmoeder
ze wisselt net als elk seizoen
soms vallen de blaadjes van de bomen
ook is het blad vaak fris en groen.

Cora Duin


Over de kunstenaar
Karoly Szekeres heeft zijn beeldhouwatelier in een voormalig postkantoor en bevindt zich in het hart van de middeleeuwse binnenstad van Deventer. Van hieruit werkt hij zowel landelijk, op het terrein van de monumentenzorg, als voor de particuliere opdrachtgever. Hij maakt decoratief en figuratief beeldhouwwerk in onder andere hout, steen, brons of een combinatie daarvan.
Ook werkt hij veel voor particuliere opdrachtgevers: vrij werk zoals portretten, figuurportretten, reliëfs etc. Hierbij ontstaan ideeën veelal door een wisselwerking tussen de beeldhouwer en zijn opdrachtgever. 

 

 

In de buurt