Ruiter, Antoinette VERDWENEN

Klompendansers, 2000

Klompendansers

Het kunstwerk is een bronzen beeld van een dansend paar in klederdracht en op klompen. Het is gerealiseerd naar aanleiding van een massale klompendans in Colmschate als recordpoging in 2000.

Lees meer

Een klompendans is een volksdans die vaak op polkamuziek uitgevoerd wordt in de vorm van een paardans in een groep. De klompendans als folkloristisch evenement werd aan het begin van de 20e eeuw populair, maar werd al langer uitgevoerd in de lage landen. Door het geluid van de houten klompen wordt een maataccent gegeven dat de bewegingen en muziek ondersteunt.

In 2000 vond er in de wijk Colmschate bij Deventer een massale klompendans plaats. Het was een recordpoging om in het Guinness Book of Records te komen. Hoewel er geen record werd behaald, was de recordpoging voor Plaatselijk Belang Colmschate wel aanleiding tot het plaatsen van een bronzen beeld door Antoinette Kuipers waarin de klompendans werd uitgebeeld en daarmee ook de saamhorigheid van de Colmschater bevolking.  

In 2011 is het beeld ‘Klompendansers’ van haar sokkel gestolen, als een van de vele beelden in ons land slachtoffer van brons diefstal. In Colmschate werd er veel belang aan gehecht om weer een kunstwerk op deze plek te realiseren. Dat is het werk ‘Staltafel’ van de Spacecowboys geworden.

Antoinette Ruiter werkt sinds decennia als beeldhouwster. Haar opleiding genoot zij bij beeldhouwer Jan Kip in Oldenzaal. Daarnaast werd zij in de praktijk opgeleid in de techniek van het bronsgieten.

Antoinettes werk kenmerkt zich als zeer herkenbaar. Haar favoriete onderwerpen zijn onderwerpen uit het dagelijkse leven.

 

In de buurt