Diepenmaat, Jeroen

Instant Compositie #002, 2020

Instant Compositie #002

‘Instant Composities’ is een serie van titelbordjes in de stad Deventer, waarmee Jeroen Diepenmaat aanzet tot luisteren naar de omgeving. De geluiden van de omgeving vormen in het moment een compositie voor de luisteraar. Het eerste bordje werd geplaatst ter gelegenheid van de kunstroute Eilandje of het Vogeleiland in Deventer. Sindsdien breidt de serie zich uit.

Lees meer

Jeroen Diepenmaat wilde de bezoeker van kunstproject Eilandje bewust maken van de geluiden van het Vogeleiland. Hij wilde daarvoor een ‘field recording’ maken, maar op zo’n opname zijn alleen de geluiden te horen die al zijn geweest. Dus, om de bezoeker in het hier en nu te brengen, maakte hij een plek om zelf te luisteren. Door middel van een titelbordje, net zoals kunstwerken in musea, bestemde Diepenmaat een plek op het Eiland voor de compositie. Het luisteren naar de omgeving maakt het publiek onderdeel van het werk. Diepenmaat houdt ook speciale luistersessies in groepen. Gezamenlijk wordt het luisteren haast een ceremoniële ervaring.

Hoewel de eerste Instant Compositie exclusief voor het Vogeleiland bedacht was, besloot hij dat er nog veel meer plekken in Deventer zijn die composities voortbrengen, als je de tijd neemt om even stil te staan. Hij heeft de serie inmiddels uitgebreid met 11 locaties in Deventer en is van plan om deze te blijven aanvullen. Enkele van deze locaties zijn niet te bezoeken, maar bevinden zich in privétuinen.

Een van de andere locaties is het bordje bij de spoorbrug. Wanneer je er op het juiste moment stilstaat, wel lijkt de brug te zingen. Deze locatie heeft een persoonlijke betekenis voor Diepenmaat. Ooit had collega-kunstenaar Aukje Grouwstra het gezang van de brug vergeleken met zijn werk. Met het bordje heeft hij het als het ware zichzelf toegeëigend.

Over de kunstenaar
Jeroen Diepenmaat (1978) is als beeldend kunstenaar geïnteresseerd in de vermenging van kunst en muziek en geluid. Met zijn sculpturen, installaties, collages, tekeningen en performances bevraagt hij wat geluid kan zijn en kan doen, wat muziek is en betrekt daarin regelmatig zijn publiek.

 

 

 

In de buurt