Jong, Marieke de

Binnenvaart, 2014

Binnenvaart

Het kunstwerk Binnenvaart is gemaakt door Marieke de Jong. Ze maakte dit kunstwerk voor de buitententoonstelling 'Hoog Water!' die het Kunstenlab in het kader van Deventer op Stelten in 2012 organiseerde in het Worpplantsoen in Deventer. Het kunstwerk staat nu aan het water bij Natuurderij Keizersrande.

Lees meer

Marieke de Jong werd voor haar kunstwerk geïnspireerd door het Worpplantsoen zelf. Dit park vormt een driehoek tussen de rivier en de wijk De Worp. Lopend in het plantsoen zijn achter de dijk nog juist de karakteristieke woningen zichtbaar. Bij hoog water lijken het water en de woningen elkaar te raken.
Deze ontmoeting tussen water en huis heeft de kunstenaar vertaald in een sculptuur dat zowel een huis als een boot verbeeld. Het object is opgebouwd als een driedimensionale tekening. De transparante constructie vormt een veranderend subtiel lijnenspel afhankelijk vanuit welke plek je naar het beeld kijkt.  
Het kunstwerk is na de tentoonstelling aangekocht door Stichting IJssellandschap en vanaf juni 2015 heeft Binnenvaart een permanente plek gevonden in de uiterwaarden bij Natuurderij Keizersrande. 

Over de kunstenaar
Marieke de Jong volgde de richting Autonoom Ruimtelijk aan de kunstacademie ArtEZ en voltooide in 2011 haar MFA aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zij werd in 2013 genomineerd voor de Prix de Rome.

Marieke de Jong maakt site-specific installaties in zowel musea als in de publieke ruimte. Door te werken vanuit historisch onderzoek, hedendaagse of contextuele noden van deze specifieke plek maakt ze de kwaliteit ervan zichtbaar. (KFR 2013)

 

 

In de buurt