Smeets, Tanja

Growing fence, 2015

Growing fence

Bij het Deventer station vind je sinds 2015 het kunstwerk 'Growing Fence' van Tanja Smeets. Het werk bestaat uit honderden metalen bellen in verschillende formaten die zich uit lijken te spreiden over het hek bij de fietsenstalling en helling. De bellen verwijzen aan de ene kant naar fietsbellen maar lijken aan de andere kant ook op een soort waterbellen en vormen een haast organisch geheel.

Lees meer

Vanwege het toenemende treinverkeer in Deventer is er een project gestart om het Deventer stationsgebied her in te richten met als doel een betere verbinding van het station met het stadscentrum en een algehele verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Door dit kunstwerk worden de ‘bovenwereld’ van het stationsplein en de ‘onderwereld’ van de fietsenstalling met elkaar verbonden.

Tanja Smeets heeft zich laten inspireren door de dagelijkse stroom aan fietsparkeerders. Het kunstwerk bestaat uit ruim 900 bellen van roestvrijstaal in verschillende groottes, die bevestigd zijn aan 26 hekdelen. Langs de spijlen van de hekken groeien deze bellen als een soort waterdruppels, als luchtbellen, als opkomende zwammen. Als glanzende bellen refereren zij ook naar het water dat van origine op deze plek stroomde en de keermuur. Ze probeert met haar werk de blik van de voorbijgangers te vangen, en hen daarmee na te laten denken over deze wereld onder het station.

Over de kunstenaar
Tanja Smeets wil door middel van haar kunst graag de voorbijganger en toeschouwer wil motiveren om op een nieuwe manier naar hun omgeving te kijken; om te kijken naar de constante veranderingen die plaatsvinden, hoe klein ook. Haar kunstwerken representeren vaak kleine veranderingen in al bestaande omgevingen. Haar kunst bestaat vaak uit organische vormen die woekeren als natuurlijk materiaal.

In 2015 heeft Rutger Zuydervelt in het kader van het project “Beeldenstorm” een muzikale soundtrack gemaakt bij het kunstwerk van Smeets, hieronder te beluisteren.

In de buurt