d'Hont, Pieter

Europa en de Stier, 1963

Europa en de Stier

In het Rijsterborgherpark vind je het bronzen beeld ‘Europa en de Stier’. Een beeld met een onderwerp uit de mythologie: de mooie Europa wordt door Zeus (in de gedaante van een stier) ontvoerd. Er zijn in heel Europa kunstwerken te vinden die geïnspireerd zijn op deze mythe.

Lees meer

Het beeld bestaat uit een stier met op zijn rug een jonge vrouw.
Beeldhouwer Pieter d’ Hont liet zich inspireren door de Griekse mythe: 

De jonge Europa was op een dag met haar vriendinnen aan het spelen op het strand in de buurt van Sidon toen Zeus getroffen werd door de charmes van het meisje. Om aan het oog van zijn echtgenote Hera te ontsnappen, maar ook om het meisje met zijn goddelijke  verschijning niet af te schrikken, veranderde Zeus zich in een witte stier. Toen Europa spelenderwijs op de rug van het schitterende, zich vriendelijke voordoende dier was geklommen, liep hij met haar de zee in en zwom in één stuk door naar het eiland Kreta, zijn geboorteplaats. Daar aangekomen voerde hij haar naar de stad Gortys  waar Zeus zich in zijn ware gedaante vertoonde en gemeenschap met het meisje had in de schaduw van een plataan waarna hij naar zijn vrouw op de Olympus terugkeerde. Europa baarde onder andere Minos. Later trouwde Europa met Asterion, koning van Kreta, die haar zonen adopteerde en opvoedde. 

Het kunstwerk is - in tegenstelling tot de meeste andere kunstwerken in de openbare ruimte - niet voor deze plek gemaakt. De gemeente Deventer heeft beeld in het atelier van de kunstenaar uitgezocht. Bewoners gaven in een enquête aan graag een figuratief beeld te zien met een duidelijke betekenis; dit beeld paste perfect bij het esthetische denken van die tijd. 

Over de kunstenaar
Pieter d’Hont was beeldhouwer. Talloze beelden van zijn hand sieren de stad Utrecht en vele andere steden in het land. Hij realiseerde veel bronzen portretten van bekende mensen. In opdracht van de provincie Utrecht heeft d'Hont een borstbeeld van koningin Beatrix gemaakt. 

Het oeuvre van Pieter d'Hont is omvangrijk. Hij werkte veel in brons en steen.
Mensen en dieren zijn altijd de voornaamste thema's in zijn werk geweest. Zijn bekendste werk is het beeldje Edison wat jaarlijks wordt uitgereikt als prijs voor de winnaars van de Edison Music Awards.

In de buurt