Röling (1939 - ), Marte

Draperie voor Auping, 1989

Draperie voor Auping

'De Draperie voor Auping' is een kunstwerk dat door Marte Röling gemaakt werd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Auping. Dit kunstwerk was een geschenk van de werknemers, gepensioneerden en aandeelhouders van het bedrijf.

Lees meer

Het werk is typerend voor Marte Röling, ze realiseerde vaker monumentale draperieën, onder meer voor de Stopera in Amsterdam. De kunstenaar kiest bewust voor felle kleuren in haar werk. De vorm én het felle geel van deze draperie contrasteert met de heldere, witte architectuur van het gebouw. Het werk is meeverhuisd van de Laan van Borgele naar de nieuwe locatie van Auping aan de Maagdenburgstraat. 

Albert Auping onthulde het werk in 1989 samen met de dochter van de vestigingsdirecteur, nadat er een grote versierde schaar vanuit een helikopter naar beneden kwam. 

Over de kunstenaar
Marte Röling is bekend om haar grote schilderijen en beelden. Haar statieportretten van koningin Beatrix en prins Claus maakten haar bekend bij het grote publiek. Van jongs af aan wilde Röling monumentaal werken. Kolossale sculpturen, glas-appliqué's, plafondschilderingen en theaterdecors ontstonden. Haar werk is wijd verspreid in openbare en bedrijfscollecties en in particuliere verzamelingen. Het gaat Marte Röling om de schoonheid en de ontroering in haar kunst.

In de buurt