Schreurs, Theo

Dorpsdokter, 2004

Dorpsdokter

In een boom op het kerkplein te Bathmen vind je de Dorpsdokter. Een klein bronzen beeldje als eerbetoon aan alle dorpsdokters die Bathmen gekend heeft.

Lees meer

Dit beeldje is wat uiterlijk en locatie betreft gebaseerd op een specifieke dorpsdokter, bekend als de schrijver Belcampo (pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers). Deze markante arts en schrijver had de gewoonte in een boomhut aan zijn romans te schrijven.
Het beeldje van de vroegere Bathmense dorpsdokter verdween tijdelijk naar de gemeentewerf omdat de boom waarin het stond gekapt moest worden. Het kusntwerk is onder toeziend ook van de kunstenaar herplaatst in een majestueuze eik vlak bij de Dorpskerk. Vanuit de hoogte, bijna verborgen tussen de takken, kijkt Belcampo nu neer op het aardse gewoel in Bathmen.

Over de kunstenaar 
Theo Schreurs is een beeldhouwer in Deventer die veel beelden maakt voor de openbare ruimte in Nederland. In 1992 verwierf Schreurs landelijke bekendheid met zijn portret van Joop den Uyl, dat in de Tweede Kamer werd geplaatst. Zijn figuratieve werk wordt steeds eenvoudiger qua vorm, waardoor het wezenlijke van de expressie steeds beter getroffen wordt.

In de buurt