Snoeck (1927 - 2018), Jan (Jan Cornelis)

Dialoog, 2001

Dialoog

De beeldengroep Dialoog van Jan Snoeck werd in 2001 voor het 55-jarig bestaan van ingenieursbureau Witteveen+Bos geplaatst voor hun hoofdkantoor. Deze twee reusachtige hoofden die elkaar aankijken, symboliseren de dialoog tussen mensen en tussen een bedrijf en de maatschappij.

Lees meer

De twee hoofden zijn identiek qua vorm, maar zijn te onderscheiden door hun verschillende kleuren; het ene beeld is geel met groen en het andere blauw. Op het blauwe hoofd staat een aantal regels tekst van de dichter William Blake (1757-1827): 

""To see a world in a grain of sand and a heaven in a wild flower. Hold infinity in the palm of your hand and eternity in an hour""

Het geel/groene hoofd symboliseert zonlicht, warmte en natuur, en het blauwe hoofd symboliseert water. Zij vormen binnen de natuur een dialoog op dezelfde manier waarop Witteveen en Bos een dialoog wil voeren met de maatschappij. Het werk staat ook symbool voor de manier waarop de mens in een organisatie staat. 

Over de kunstenaar
Jan Snoeck (1927 - 2018) was een internationaal werkende kunstenaar. In zijn werk spelen primaire kleuren een belangrijke rol. Zowel zijn schilderijen als zijn objecten zijn zeer herkenbaar. Hij schildert op een humoristische manier mensen en dieren. Zijn beelden en objecten waren in het begin vooral met steen, hout en brons. Later ontdekte hij keramiek. Zijn beelden zijn vaak gebaseerd op mensen, maar hij liet zich ook inspireren door gebruiksvoorwerpen. De objecten hebben vaak een speelse vorm en ook hier komen weer de opvallende kleuren in terug.

In de buurt