Sande, Marcel van der

De Poort, 1990

De Poort

In de Kloostertuin is 'De Poort' van Marcel van de Sande te vinden. Dit feloranje metalen kunstwerk is ooit gemaakt voor de tijdelijke tentoonstelling ‘Beelden achter facades’ in 1990 en is daarna aangekocht door de gemeente Deventer.

Lees meer

Bij het kunstwerk van Marcel van der Sande maakt de beweging van de kijker in feite het beeld compleet. 'De Poort' is gemaakt van geperforeerde staalplaat, die aan de binnen- en buitenkant verschillende kleuren heeft. Door er langs te lopen bewegen die kleuren zoals bij zonlicht dat door bladeren valt en verandert het beeld. Het beeld lijkt door de beweging van de kijker zelf ook te bewegen. 
De kunstenaar speelt ook met het perspectief: de drie bogen in de poort zijn niet allemaal even hoog, waardoor het lijkt alsof de laagste boog verder weg staat. De bovenkant van het kunstwerk is ook scheef, maar juist in tegengestelde richting. Als kijker worden we steeds op het verkeerde been gezet en daardoor uitgenodigd om nog beter te kijken.

Beelden achter facades
'De Poort' is speciaal voor deze locatie gemaakt in 1990 en maakte toen deel uit van een tijdelijk kunstproject in de stad: 'Beelden achter facades'. 
Samen met de werken van Paul Keizer (Dromend water) en Christel Bosdriesz is het na afloop van de tentoonstelling door de gemeente aangekocht en heeft een permanente plek in een van de openbare binnentuinen in de stad gekregen.

 

 

In de buurt