
Ela Venbroek verbeeldde de drie Gratiën in zandsteen. De beeldengroep staat in een vijverpartij tussen woningen in het Landsherenkwartier.
De drie Gratiën waren drie zusters uit de Griekse en Romeinse mythologie. Volgens de Griekse mythologie waren zij de dochters van Zeus en Eurynome maar in sommige verhalen zijn ze ook het nageslacht van Dionysos en Aphrodite (Venus). Volgens de Romeinse mythologie waren zij de dochters van Bacchus en Venus. De Gratiën zijn:
- Aglaia, zij staat voor schoonheid en glans.
- Euphrosyne, zij staat voor vreugde.
- Thalia (of Cleta), zij staat voor (op)bloeiend geluk.
De Gratiën inspireren de mensheid tot talent en creativiteit en zijn daarmee ook een geliefd onderwerp in de kunst. Meestal worden ze zo afgebeeld dat ze z'n drieën naar elkaar toe staan met de armen over elkaars schouders. Bekende voorbeelden zijn het schilderij van Rafaël uit 1505 en beeld van Antonia Canova (1813-1816).
Ela Venbroek heeft ervoor gekozen de drie Gratiën anders weer te geven. De vrouwenfiguren vormen als het ware een cirkel, ze staan met de ruggen naar elkaar en zijn op die manier verbonden; ze kijken de ruimte in.
Over de kunstenaar
Ela Venbroek-Franczyk is kunstenaar en restaurateur, en ze heeft zich gespecialiseerd in houtsnijwerk en beeldhouwwerk. Ze werkt voor verschillende instanties, en creëert soms werken voor in de publieke ruimte en soms voor privéruimtes. Veel van haar werken en restauratiewerkzaamheden zijn in en rond het centrum van Deventer te zien. In Deventer restaureerde zij onder meer het gevelbeeld van Sint Jozef in de Brinkpoortstraat en het draaiorgel de Turk.