Moorman, Johan

Chemical Brothers, 2019

Chemical Brothers

Een kleurrijke muurschildering (mural) over de geschiedenis van deze plek, het voormalig AKZO-terrein, geschonken door de Stichting Wesselings van Breemen ter gelegenheid van hun 50-jarig jubileum aan de stad Deventer.

Lees meer

Het voormalige AkzoNobel terrein in Deventer is een plek met een turbulente geschiedenis. Groei, vuur, ondernemingszin, fusies, krimp, oorlog, slachtoffers: van alles is hier de afgelopen 180 jaar gebeurd. Nog steeds is het een plek vol energie, een broedplaats voor nieuwe ideeën, nu onder de naam S - park. Juist daarom past deze Street Art Streets muurschildering van kunstenaar Johan Moorman zo goed op deze plek.
De kunstenaar vindt zijn inspiratie in retro-futuristische beelden, architectuur, muziek en technologische innovatie. De mural bestaat uit een lijnenspel en is kleurrijk. Mensen zien allemaal wat anders, iedereen heeft zijn eigen interpretatie.

Geschiedenis
In 1838, kochten de families Noury ​​en Van der Lande twee windmolens en het historische gebouw ""De Drie Heringen"". Even later komt er een stoommachine bij. Het bedrijf Noury ​​& van der Lande is een feit. Na een sterke start met fusies en overnames zijn er ook tegenslagen. Maar het bedrijf weet daarmee om te gaan. De productie van meel en citroenzuur wordt vervangen door geneesmiddelen, chemicaliën en coatings. Ondertussen onder de naam AKZO, later AkzoNobel en sinds 2018 de naam Nouryon: een verwijzing naar de lange geschiedenis van de chemie in Deventer.

Nu
Tegenwoordig maakt de wand van de muurschildering deel uit van S- park, een open innovatiecentrum gericht op chemie en technologie. Hier werken start-ups, studenten en onderzoekers aan open innovatie; ze werken samen aan de chemische en technologische ontwikkelingen die de toekomst van ons vraagt. De muurschildering laat zien dat er spannende en interessante dingen gebeuren. 

Over de kunstenaar
Johan Moorman studeerde aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam. De ruimtelijke werelden van Johan Moorman doen denken aan klassieke arcadespellen, het werk van graficus Escher en oude Lego-catalogi. De afbeeldingen en muurschilderingen van Moorman zijn onmiskenbaar anti-ontwerp, maar toch elegant van kleur, lijnen en ontwerptaal.

Street Art Streets
Het project Street Art Streets is een initiatief van Deventenaren Mano Scherpbier en Egbert Scheffer. Zij vinden dat de stad wel wat extra eigenwijsheid en vernieuwing kan gebruiken. ‘Ons doel is om vijftig murals in de hele gemeente Deventer te creëren, die allemaal een uniek verhaal over de stad vertellen’, aldus Egbert. Inmiddels zijn de heren van Street Art Streets langzaam hun droom aan het verwezenlijken. Uiteraard zijn Mano en Egbert altijd op zoek naar geschikte grote zichtbare muren in de gemeente Deventer. Dus tips zijn welkom!

 

In de buurt