Slijkhuis, Jan

Boom en Zaag, 1987

Boom en Zaag

Boom en Zaag is een kunstwerk dat staat op de plek van de voormalige houtzagerij P. Stoffel & Zn. Het was een geschenk van bouwbedrijf Koopmans. Het beeld is een abstracte weergave van een boom en een zaag, waar ook nog houten bankjes bij zijn geplaatst in de vorm van een uitgeholde halve boomstronk.

Lees meer

De Stoffel houtzagerij die hier in Deventer stond in de tweede helft van de 19e eeuw had een eigen haven. Het bedrijf vervoerde bomen uit Scandinavië via de IJssel om in Deventer verwerkt te kunnen worden. Het beeld verwijst naar deze inmiddels verdwenen industrie in Deventer. Het beeld is opgebouwd twee elementen: dat van een boomschijf en een zaagblad dat daarin vastgrijpt.  

Over de kunstenaars
Jan Slijkhuis werkt zowel autonoom als in opdracht. Hij maakt schilderijen, foto’s en gouaches, en heeft ook meerdere werken gemaakt voor de openbare ruimte, zowel muurschilderingen als ruimtelijk werk. Jan Slijkhuis was betrokken bij veel initiatieven in Deventer, onder meer de oprichting van het Kreatief Centrum. Daarnaast was lange tijd actief bij het landelijke BBK.

Jos van Oosterhout is beeldhouwer. Hij woont en werkt in Amsterdam, en hij won onder meer de Prix de Rome voor beeldhouwen in 1981. In zijn kunstwerken staat de mens centraal.

In de buurt