Carbonell, Nacho

Between nature and architecture, 2019

Between nature and architecture

De bouw van het nieuwe Kindcentrum naar een ontwerp van Dok Architecten was aanleiding van de kunstopdracht. De kunstenaar realiseerde een verbinding tussen de school en de omgeving én een ontmoetingsplek.

Lees meer

‘Between nature and architecture’ is een kunstwerk dat tegelijk een ontmoetingsplaats is. Daarmee heeft het een sociale functie tussen de school en haar omgeving. In het kunstwerk kun je elkaars gezelschap delen; kun je een moment delen.

Het kunstwerk bestaat uit zes betonnen zitelementen (twee ervan zijn aan elkaar bevestigd, waardoor er een bank ontstaat) waarboven coconvormige elementen lijken te hangen. Het beeld kan zowel overdag als ’s avonds worden gebruik. Tijdens de nacht ontstaat er een licht- en schaduwspel. De verlichte binnenkant van elke cocon die boven de stoelen is bevestigd, veroorzaakt een lichtgloed voor gebruikers van dat moment. Elke cocon geeft ook een eigen lichtpatroon door het gaas dat wordt gebruikt. Dit patroon verschijnt als een magisch-decoratief effect van organische vormen als schaduw op de vloer.

De kleur van het werk gaat een relatie aan met de kleur van het schoolgebouw. De vormen van het werk kun je zien als een verwijzing naar de bomen die naast de school staan.

Er ontstaat een mooie relatie tussen leren (schoolgebouw), spelen (natuurspeelplaats) en ontmoeten of ‘chillen’.

Over de kunstenaar
Nacho Carbonell, die afkomstig is uit Valencia, voltooide zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven, waar hij cum laude afstudeerde. Carbonell’s werk bestaat uit een speels onderzoek naar de relatie die mensen hebben met objecten en dingen en naar de (symbolische) betekenis die zij daarin zien. Het wegkruipen, afzonderen of verstoppen in holachtige vormen is kenmerkend voor zijn werk. 

In de buurt