Hetfeld, Andreas

Artefact 289-1, 2015

Artefact 289-1

Centraal in dit kunstwerk van Andreas Hetfeld staat een sterk uitvergrote steengoedscherf. De oorspronkelijke scherf die hiervoor model stond, is op het terrein van Arkelstein gevonden en bewaard. ‘Artefact 289-1’ staat symbool voor de bescherming die de landweer bood aan roof- en plundertochten op deze handelsroute. Het staat op een klein podium met aan weerszijden een verhoging van de aarde als verwijzing naar de landweer. Door dit kunstwerk is er weer een zichtbare verbeelding van de eens zo roemrijke geschiedenis: Het oor van de scherf biedt uitzicht op de plek waar het kasteel stond.

Lees meer

Kasteel Arkelstein bij Bathmen is gebouwd in 1360 als onderdeel van de Sallandse landweer. Deze landweer beschermde het handelsverkeer tussen Deventer en het Duitse achterland tegen invallen vanuit Gelre. Na het samengaan van de Nederlanden in de 16e eeuw raakten de landweer en het kasteel in verval. De laatste restanten van Arkelstein bleven tot in de 20e eeuw zichtbaar. Op dit moment liggen de fundamenten van het kasteel (on­zichtbaar) achter de boerderij van de familie Roeterdink in Loo-Bathmen.

Naar aanleiding van de geschiedenis, de plek en het kunstwerk heeft dichter Koos Geerds een gedicht geschreven:

landweer

de laatste toegang valt nooit in het slot
want elke vreemdeling verdient een kans
de poort staat open op een wijde kier
vijand of vriend scheelt soms een paardenhaar
-wij kwellen onze naaste nog het meest-
en kost en baat liggen vlak naast elkaar:
dra wordt een lans een uitgestoken hand
en schiet er uit de boog een liefdespijl
omhelst de handelsman de mooiste maagd
vinden wij ginds een keur van bruiden
toosten wij op elkaar met vreugdewijn

maar eerst je erewoord dat eeuwig geldt
dat ware vrienden van verraders scheidt
vrede is kostbaarder dan dure waar
en een verbond is meer dan klinkend goud
steek dus je vingers op en zeg mij na:
ik zweer je trouw, zo waar als ik hier sta!

dan staat de poort nu wagenwijd geopend
en krijg je ook mijn hart er gratis bij

Dit kunstwerk maakt deel uit van het Canonkunst project.

Over de kunstenaar
Andreas Hetfeld (1965 in Duitsland, woont en werkt in Nijmegen) was al in zijn jeugd gefascineerd door alles wat met vliegen te maken heeft. Hij bestudeert wat fladdert en zweeft, dat wat een moedige poging doet om van de grond los te komen. In zijn werk combineert hij vaak menselijke figuren met ingenieuze constructies die je een avontuurlijk gevoel van bevrijding geven. De laatste jaren ontwikkelt hij een fascinatie voor archeologische vondsten.
Als veelzijdig kunstenaar neemt hij deel aan manifestaties, maakt ruimtelijke installaties, schildert monumentale wandschilderingen, maar tekent ook, heel intiem, met potlood en inkt op papier.

In de buurt